top of page

Митець потрібен своєму народові

Та й усьому світові тільки тоді, коли його творчість зливається з криком його нації

Василь Стус


Давайте на хвилинку уявимо будь-яку українську вишивку. Дивлячись на неї, ми завжди бачимо лише загальний красивий орнамент чи малюнок. Але з чого він складається? З ниток. Придивімось краще до вишивки, спробуймо розгледіти кожну ниточку, куди вона йде і де закінчується. А якщо витягнути одну з них? Майже нічого не змінилося... Давайте витягнемо десять ниток — вже виглядає не так добре. Витягнемо всі. І ніякого малюнку вже не залишиться, тільки отвори в тканині від голки, які нагадують про те, що на цьому полотні колись була красива вишивка.


Українська культура зіткана з любові, незламності, віри, гірких сліз і правди. Кожен діяч, кожна подія, кожен відкритий театр, нова виставка, заспівана пісня, створена картина, написаний вірш чи книга — це нитки, які творять загальну картину нашої культури. Протягом усієї історії їх переривали, намагаючись спотворити українську культуру. Але у кожному столітті наші митці повертались до кожної ниточки й відновлювали її, наділяючи новим життям та місцем у сучасному культурному процесі. Сьогодні настала наша черга повернутись та зловити кінець тієї перерваної нитки, щоб відновити та згадати все зроблене до нас і для нас.


Наразі культурний фронт — це потужна зброя в боротьбі за Незалежність. Від початку повномасштабної війни було створено велику кількість виставок, концертів, музики, літератури, вистав та творів мистецтва. Все це сприяє популяризації української культури.


Важливою складовою у підтримці культурного фронту є масові свята. Вони відіграють велику роль у формуванні національної свідомості. Масові свята допомагають зберегти культурні традиції. Наразі в Україні саме завдяки ним, відроджуються забуті традиції та обряди.


Від початку повномасштабної війни більшість людей почали цікавитись, вивчати українські традиції та культуру. Але разом із цим, нас накрила нова хвиля «шароварщини». Існує думка, що слово «шароварщина» бере свій початок від Бориса Шарварка, який відповідав за масові заходи в Україні і, власне, нав'язував цю псевдоукраїнську культуру.


Аматорський театр початку ХІХ століття зіграв з українською культурою злий жарт. Молоді театральні трупи, демонструючи у своїх виступах замість справжньої української драматургії базарні фарси, з часом стали настільки цим зловживати, що вульгаризували певну частину театрального мистецтва. Утім, це заохочувалося масовими смаками і такі вистави спершу отримували більше похвали та овацій, аніж п'єси Михайла Старицького, Марка Кропивницького, Івана Карпенка-Карого.


Сьогодні перед нами стоїть завдання викоренити нав'язану псевдоукраїнську культуру. І це можна зробити саме за допомогою проведення масових заходів. Свята — це те, що об'єднує людей протягом усієї історії. Вони неабияк впливають на наш освітній та культурний розвиток. Візьмемо, до прикладу, святкування Масниці. Протягом багатьох років більшість українців не переймалися відмінністю між святами Масляна та Масниця. Хоча Масляна — російське свято, яке має відмінності від нашої Масниці. І згідно з традицією, класичною українською стравою, яку готували у ці дні, є вареники з сиром, а млинці — традиційна страва росіян.


Тільки уявіть, що ми зростали на нав'язаних країною-терористом псевдотрадиціях. 2023 року до проведення Масниці підготувались за всіма українськими традиціями та подарували людям свято з традиційними українськими стравами та обрядом «Колодія». Також на таких масових святах стало популярним проводити різноманітні майстер-класи, що роблять нас більш обізнаними у власній культурі. Одним з таких є майстер-клас з Хусткування, де розповідається про справжню унікальність української хустки.


А ще масові свята сприяють розвитку туризму та економіки. Вони створюють можливості для залучення іноземних туристів, які можуть дізнатись більше про культуру та історію України.


Наприклад, фестивалі народної творчості відвідують тисячі туристів з різних країн світу, які цікавляться українською культурою та мистецтвом. Це допомагає збільшити прибуток для громад та регіонів, де проходять такі свята.


Також, ці заходи допомагають збирати кошти на потреби ЗСУ, дитячих лікарень, вимушено переселених осіб тощо.


Ми маємо зупинити ворога всіма силами, об'єднавшись у великий незламний щит. Кожен стоїть на своєму фронті. Українська культура та мова — найпотужніший оберіг сьогодення для мільйонів українців. Навіть якщо тисячі наших людей сьогодні перебувають за кордоном, нас єднає музика, танці, мистецтво, мрії та незламний дух. Ми міцно стоїмо на обороні культурного фронту та викорінюємо вплив ворожої культури на понівечену, але сильну українську культуру. Візьмемось за руки та об'єднаймося з зоряним небом, де зорі — поети, композитори, митці, що віддали своє життя за те, аби сьогодні ми мали цей потужний оберіг — українську культуру.



Дарина Чирва

bottom of page