top of page

Волонтерство: кілька способів покращити світ

Волонтерство сьогодні як ніколи актуальне — це спосіб допомогти суспільству і водночас проявити свою громадянську позицію. Що саме можна вважати волонтерством? На мою думку, це майже все, що відбувається на безкоштовних засадах, хоч би який ефект воно не давало — чи матеріальний, чи освітній. 


Одним із прикладів освітнього волонтерства є платформа plekayou. Мета цієї організації, заснованої школярами, — зробити освіту доступнішою, розбудувати спільноту репетиторів-волонтерів. Але на цьому їхня діяльність не закінчується. Волонтерська платформа організовує розмовні клуби з носіями мови, тематичні івенти та книжкові обговорення. 


Гарним зразком духовно-просвітницького волонтерства є заснований на християнських цінностях студентський рух Campus Ukraine, що існує в Україні майже 30 років. Ініціатива пропонує інтерактивні курси розмовної англійської, коучинг-проєкти, тренінги та семінари. Нещодавно в одному з київських осередків Campus Ukraine представили проєкт proART, в межах якого відбулася серія безкоштовних лекцій, що розповідали про різні періоди світового мистецтва. Одна з волонтерок Campus Ukraine Поліна Маковська так розповідає про волонтерство в проєкті: «Співробітники спільноти турбуються про учасників, забезпечують свободу вираження особистості та підтримують неформальні ідеї, що стосуються діяльності в рамках проєкту. Волонтерська робота в Campus Ukraine сприяє не лише особистісному зростанню, а й духовному розвитку, надаючи можливість використовувати цей досвід для допомоги іншим людям». 


Ще один приклад волонтерства — організація Ukraine for Christ. Крім освітньої діяльності, місія опікується матеріальними волонтерськими проєктами, як-от «Жовті коробки», який надає продуктову допомогу українцям, що постраждали під час війни. Одне з міст, якому ініціатива активно допомагає, — Херсон. Також започатковано проєкт Rebuild Ukraine, мета якого — відбудовувати житло, зруйноване під час повномасштабного вторгнення. 


Волонтерство не обов’язково має забирати левову частку часу, але кожному з нас непогано було б робити хоч щось. Любите тварин? Хочете їм допомогти? Зооволонтерство — ваш варіант. Можна взяти тварин на перетримку, приєднатися до вигулу собак на вихідних або просто купувати те, про що просить притулок, якщо вкладатися часом не виходить.


Так само як немає маленьких донатів, так і немає недостатніх зусиль. Кожна дія  важлива, якою маленькою вона б не була. Волонтерство буде актуальним завжди, але найбільше воно потрібно тут і зараз.


Авторка статті Серафима Бадера

bottom of page