top of page

Вівтар Олександра Животкова

24 лютого 2022 року розчахнуло життя українців на дві реальності — «до» і «після» повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну. Відтоді календарні дати як такі перестали існувати — ми ведемо лише відлік важких днів до нашої перемоги.


Сучасний український художник Олександр Животков присвятив першим дням війни твори з серії «24.02.2022», а Національний центр «Український Дім» представив їх у виставковому проєкті «Вівтар».


Олександр Животков зумів передати трагедію України, яка бореться з російською агресією. Обстоюючи право на власне існування, наше суспільство водночас долає біль, відчай і горе. Художник емоційно закарбував ці стани у скульптурних рельєфах і контррельєфах з каменю та дерева.


«Протягом місяця я прокидався з клубком, що підступав до горла. Клубком ненависті й нерозуміння, страху, обурення, злості, бажання дотягнутися до горлянок цих покидьків», — каже Животков, і його почуття резонують з пориваннями кожного, хто бачив хоча б одне фото понівечених українських міст та сіл. Олександр Животков говорить, що страх і розпач не полишали його, допоки він не почав працювати.

Відтоді студія Животкова перетворилася на його особисте поле бою, де художник самотужки розпочав боротьбу за Україну. Більшість його творів присвячено конкретним датам та місцям, які назавжди залишаться незагойними ранами в серцях українців — Буча, Маріуполь, Ірпінь, Херсон, Вінниця.


Твори художника й самі мають вигляд зранених: знакові для Животкова символи та образи — птах, хрест, сонце, контур жіночого обличчя — нібито посічені уламками снарядів та окроплені багряною кров'ю.


Мистецтвознавиця й кураторка Тетяна Волошина, спираючись на видання «Хроніка війни 2014-2022. Перші пів року повномасштабної агресії (24.02.2022—24.08.2022)» та проєкт «100 днів війни в Україні» МВС України, дослідила хроніку новин з березня по квітень 2022 року й обрала серед них ті, які дотичні до трьох робіт із серії «24.02.2022», датованих 20 березня, 29 березня та 2 квітня.


Твір під назвою «20 березня» став одним із перших рельєфів, створених Олександром Животковим. На ньому білий голуб миру пошматований слідами від снарядів. «29 березня» — це дата жахливого ракетного удару по Миколаєву, і художник зображує сцену оплакування: жіночий лик схиляється перед розп'яттям. «2 квітня» залишився в пам'яті як день остаточного звільнення Київської області — події, після якої світ дізнався про сотні мирних жителів, закатованих Росією на тимчасово окупованих територіях.


Звісно, ці лаконічні хроніки, що містять опис трагічних подій, не відбивають всього болю, завданого нашому суспільству війною, проте мають нагадати про шлях, який ми подолали.


Олександр Животков, 20 березня з серії «24.02.2022», 80.5 x 60.5 см, дерево, камінь, авторська техніка


20 БЕРЕЗНЯ 2022 РОКУ 25 день війни


У Харкові вночі внаслідок обстрілів загинули 5 мирних жителів, серед них дитина.


Вчора російські окупанти скинули бомби на школу мистецтв № 12 у Маріуполі, де ховалося близько 400 місцевих жителів.


Обстріл житлових районів Чернігова, є загиблі.


Окупанти інтенсивно обстрілюють з артилерії Суми.


ЗСУ знищили колону окупантів, жива сила розпізнанню не підлягає.


Українська розвідка повідомляє, що росіяни перекидають в Україну чергові терористичні групи з метою ліквідації керівництва країни, насамперед президента.


Маріуполь обстріляли з моря кораблі ВМФ РФ.


Окупанти кинули гранату в мирних жителів Тростянця, двоє загиблих.


У Херсоні та Каховці Херсонської області тривають протести проти окупації.


У місті Кремінна Луганської області окупанти розстріляли впритул з танка будинок для літніх людей, внаслідок чого загинули 56 осіб, ще 15-тьох окупанти викрали.


Військові з 24-ої окремої механізованої бригади імені короля Данила знищили російський склад з пальним і багато техніки у Луганській області.


У Києві через потрапляння уламків російського снаряда виникла пожежа у житловому будинку.


Оперативне командування «Північ» повідомило, що знищило військову техніку російських окупантів поблизу Сум.


Мешканці Енергодара вийшли на мітинг проти свавілля російських окупантів, які викрали заступника мера Івана Самойдюка.


Над Вінниччиною ЗСУ збили російську ракету.


Окупанти здійснили авіаудар у напрямку села Забуяння Бучанського району Київської області.


У Чернігові внаслідок артилерійського обстрілу окупантів загинуло 2 людей, які розвозили на автівці питну воду мешканцям міста.


Близько 23:00 київський торговий центр «Ретровіль» у Подільському районі був уражений російською ракетою «Калібр». Внаслідок нападу загинули щонайменше 8 осіб.


Олександр Животков, 29 березня з серії «24.02.2022», 80.5 x 60.5 см, дерево, камінь, авторська техніка


29 БЕРЕЗНЯ 2022 РОКУ 34 день війни


Повітряні сили України за добу ліквідували 17 повітряних цілей ворога.


Окупанти далі знищують Харківщину — за добу райони Харкова та області обстріляли 46 разів, також зафіксовано 280 обстрілів з «Градів».


Російські війська вранці 29 березня вдарили по Миколаєву. Ракета пробила наскрізь будівлю Миколаївської обласної державної адміністрації, кілька десятків людей загинули.


У Київській області ЗСУ здійснюють контратаки на окремих напрямках.


ЗСУ відкинули ворога, що намагався просунутися до Кривого Рогу на 40–60 км.


На Північному напрямку ЗСУ знищили кількадесят окупантів, а також техніку ворога — 2 бронеавтомобілі «Тигр», вантажний автомобіль «Урал» з боєкомплектом і танк Т-72.


Росіяни, обстрілюючи Харків, пошкодили колишню пожежну частину 1887 року — архітектурну пам'ятку Харківщини.


Російські війська вдарили ракетами поблизу міста Нікополь на Дніпропетровщині.


За приблизною оцінкою влади, станом на 27 березня у Маріуполі загинули майже 5 тис. мирних жителів, серед них приблизно 210 дітей. Точну кількість жертв підрахувати наразі неможливо.


Повітряні сили збили 2 ракети типу «Х», випущені по Львову.


ЗСУ в боях під Харковом ліквідували командира 200-ї окремої мотострілецької бригади окупантів полковника Дениса Курила.


У Чернігові під час війни загинули 350–400 мирних жителів, у лікарні щодня потрапляють 30–40 поранених, місто далі потерпає від обстрілів.


У звільненому від окупантів Ірпені зруйновано понад 50% будівель. Влада ще буде максимально евакуювати мешканців для їхньої безпеки.


Окупанти завдали ракетного удару по аеродрому в Старокостянтинові на Хмельниччині, знищивши стратегічні запаси паливно-мастильних матеріалів.


Окупанти під постійним тиском ЗСУ відводять окремі підрозділи з території Київської та Чернігівської областей, а також частково відходять на територію Білорусі.


У Маріуполі росіяни викрали й вивезли персонал і пацієнтів міського пологового будинку № 2 на територію РФ.


Російські війська не дали можливості запрацювати жодному «зеленому коридору» на Запоріжжі.




Олександр Животков, 2 квітня з серії «24.02.2022», 80.5 x 60.5 см, дерево, камінь, авторська техніка


2 КВІТНЯ 2022 РОКУ 38 день війни


Декілька російських ракет вибухнуло на території Центрального парку культури і відпочинку імені Горького в Харкові вранці 2 квітня.


Від початку війни російські військові обстріляли 274 лікарні та 70 автомобілів швидкої допомоги.


Окупанти обстріляли з «Градів» околицю Кривого Рогу.


ЗСУ звільнили село Шестовицю в Чернігівській області.


У Харківській області найгарячішою точкою лишається Ізюм, довкола якого тривають бойові дії.


РФ завдала ракетних ударів по Полтаві і Кременчуку.


У Луганській області упродовж доби інтенсивних обстрілів окупантів зазнали міста Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ, Кремінна, Гірське, населені пункти Березове, Тошківка.


В окупованому Енергодарі росіяни розігнали мітинг протесту чергами з мінометів — є поранені.


Російські війська намагаються вийти на адміністративні кордони Херсонської області на Півдні України та Донецької й Луганської областей на Сході, утримуючи рубежі на захоплених територіях Київської та Чернігівської областей, аби відтягнути на них частину сил української армії.


Над звільненою Чорнобильською АЕС урочисто підняли прапор України та заспівали гімн.

В Офісі генерального прокурора України повідомили, що беззбройного фотографа Максима Левіна окупанти вбили під Києвом двома пострілами зі стрілецької зброї.


Під Сєвєродонецьком росіяни перебили газогін діаметром 500 мм, майже вся Донецька область залишилася без газу.


Внаслідок ракетного обстрілу Павлоградського району Дніпропетровщини пошкоджено залізничні колії й вибухнули вагони.


Через підрив окупантами дамби в Харківській області річка Сіверський Донець виходить із берегів.


Ворог блокує евакуацію та постачання гуманітарної допомоги у Херсонській області, викрадає активістів.


В окупованій Балаклії на Харківщині російські снаряди влучили в районну лікарню, пацієнти та персонал потребують негайної евакуації.


Росіяни вдарили ракетами в районі Шепетівки на Хмельниччині.


У Немішаєвому на Київщині після звільнення від окупантів підняли український прапор біля селищної ради.


Всю Київську область звільнено від російських окупантів.


Росіяни обстріляли Миргород на Полтавщині, пошкоджено цивільний аеропорт.


Окупанти атакували Кременчук на Полтавщині, зокрема масовано обстріляли Кременчуцький НПЗ і навколишні склади паливно-мастильних матеріалів.


На Сході України ЗСУ за добу знищили до 80 росіян і три танки.


Після звільнення Київщини від окупантів були знайдені тіла старости села Мотижин Ольги Сухенко та її чоловіка, яких росіяни викрали 23 березня.


Мер міста Буча Анатолій Федорук повідомив, що у звільненому місті є братські могили, де поховано майже 300 мирних жителів, на вулицях лежать десятки трупів, деякі з них із зав'язаними руками.


Всі фото взяті з сайту stedleyart.com



Авторка статті — Тетяна Волошина,

мистецтвознавиця, кураторка виставки «Животков. Вівтар»


bottom of page