top of page

Музика після 24-го лютого

Українська сучасна музика є різноплановою і різножанровою. З початком повномасштабного вторгнення музиканти та виконавці почали ще більше складати пісні про Україну, відгукуючись на переживання війни. Вони активно їздять по світу з благодійними концертами і розповідають про Україну світові.


Пісні, створені після 24 лютого, на кожного впливають по-різному. Вони несуть сильний емоційний заряд та концентроване відображення переживання війни, наших прагнень і надій. Такі пісні нерідко стають символами.


Україна має чимало талановитих ліричних виконавців, популярність яких зараз зростає.


Марина Круть — співачка та бандуристка, відома своїм ніжним голосом і особливим стилем виконання. Вона виконує українські народні пісні і свої авторські композиції. Творить в основному у меланхолійному романтичному стилі.


В інтерв’ю для Kyiv Post Марина розповіла про свою мотивацію взяти участь у Нацвідборі саме у 2022 році:

«Найперше, що мене мотивувало – це органічний меседж. Минулого року я, приміром, не подавала свою кандидатуру тому, що не знала, про що заспівати, що я хочу донести світу, яку позицію. Зараз я точно знаю свою позицію, знаю, що я хочу сказати цьому світу через конкурс, про що хочу «докричатися». Про Україну для цілого світу».

Також Марина розповідає про свою пісню, представлену на Нацвідборі:

«Моя пісня — це колискова. Але це зашифрована назва, насправді це не колискова, під яку засинають дітки. Це пісня, під яку радше можна прокинутись. Вона присвячена усім українським дітям, які споглядають в небі ракети. Також вона присвячена усім дітям, які чекають свого батька з фронту. Також вона присвячена, звичайно, моїм близьким, які зараз на фронті. І в принципі всім українцям, які живуть в Україні і щоранку бачать цю війну».

Щодо самого конкурсу і доречності участі у ньому зараз, під час війни, Марина дає свої коментарі:

«Я вважаю, що Україні особливо важливо в цьому році добре себе представити на Євробаченні, бути почутою світом. Згадайте, яка була статистика в Гугл за запитом «Азовсталь» після виступу “Калуша”. Як можна добре підсвітити теми, які є для нас важливими, як можна попросити про допомогу, як можна подякувати європейцям за допомогу у цій кривавій і несправедливій війні. І тому я вважаю, що культура нині дуже важлива, вона дуже «на часі», і якщо у нас є такий майданчик, як Євробачення, ми маємо використати цей шанс і з гідністю представити Україну».

Анастасія Прудіус (сценічне ім’я Kola) — українська співачка, авторка і виконавиця власних пісень. За словами українського продюсера Костянтина Меладзе, Kola філігранно володіє голосом.


В інтерв’ю для «Чат Дівчат» Kola розповіла про свою творчість під час війни:

«Пишу зараз менше, але був період, коли кожного дня писала».

На запитання «Як змінилось ставлення до власних пісень?» Kola відповідає:

«Круто, що люди їх слухають, дають зворотній зв’язок, пишуть коментарі. Я отримую щастя і ресурс саме від людей. Раніше, коли виходила на сцену, не було так просто. Та зараз під час пісень я можу плакати. Тобто я не могла їх просто співати, я понаписувала пісень, які просто не можу заспівати. Але я просто щоразу проживаю знову ці слова. Нарешті мені подобаються мої пісні. Раніше було по-іншому».

Анастасія і Микола Гетьмани — музиканти, створюють та виконують ліричні романтичні пісні. Анастасія пише тексти, Микола — аранжування і музику. Артисти родом з Донбасу, познайомились у Києві в 2014-му, коли розпочалась війна на Донбасі. Вони є учасниками 12-го сезону шоу «Голос країни». Анастасія — вокаліст, Микола — музикант.


В інтерв’ю для «Радіо Голос Надії» музиканти розповіли про своє натхнення та процес створення музики:

«Нас надихає все, що стосується сім’ї, відносин, любові, батьків, Бога. Якщо говорити про процес створення пісень, то з приємного – це все, що стосується музичної частини. Ми пишемо пісні разом, потім коригуємо, створюємо аранжування, вносимо вправки. Це цікавий процес. Коли пісня вже готова – її треба якось анонсувати. Ці моменти важчі, але все, що стосується випуску пісні, нам цікаво як процес. Ще з приємного – це отримувати зворотній зв’язок».

На запитання «Чи буває так, що потрібно писати без натхнення, через силу завершити проект, пісню?», Анастасія відповідає:

«Мені важко робити щось через силу. Наприклад, коли почалась повномасштабна війна, дуже довго було важко щось написати. Але пісня “Вдома” була написана за тиждень до 24 лютого, вона була як чернетка. Просто ця тема для мене була актуальною ще з 2014-го року. Коли почалось повномасштабне вторгнення, ми вирішили випустити пісню “Вдома”».

Однією з характеристик сучасної української музики є поєднання традиційних українських мотивів з сучасними жанрами і звучанням. Багато українських музикантів експериментують з мелодіями та інструментами, щоб створити унікальні саундтреки, поєднують елементи фольку, року, попу, електронної музики та інших жанрів. Це дає можливість відчути поєднання минулого і сучасності, створити неповторну та привабливу музичну палітру.


Значний вплив на сучасну українську музику мають сильні музичні колективи, виконавці та продюсери, які працюють над розвитком індустрії та популяризацією української музики як в Україні, так і за її межами. Велика кількість молодих талановитих музикантів отримують можливість представити свою творчість широкій аудиторії через різноманітні концерти, фестивалі та медіа-платформи.


Сучасна українська музика стрімко розвивається, є динамічною і дуже вдало поєднує традицію з сучасністю. У нас сильні виконавці, пісні і музика яких сьогодні є важливим фактором впливу — і в Україні, і в світі.


Олена Беринда

bottom of page