top of page

Марія Богаєнко, очільниця осередку ФРІ у Харкові, — про освітні молодіжні проєкти

В Україні молодь є прикладом свідомого підходу до наближення перемоги і рушійною силою волонтерського руху. Про те, що саме дає сили молодим людям працювати, творити та розвиватися попри війну, я поговорила з головою осередку Фундації Регіональних Ініціатив у місті ХарківМарією Богаєнко.



Марія Богаєнко — голова осередку ФРІ у Харкові


Розкажи, будь ласка, історію створення вашої організації. З чого все почалося?

Перший осередок Фундації Регіональних Ініціатив був заснований в Ужгороді ще 2002 року Олександром Солонтаєм, і потім ця ідея розповсюдилася по Україні. ФРІ Харків є найстарішим осередком, який існує безперервно, він відкрився у 11 лютого 2004 року.

Чим саме займається ваша організація? Які проєкти ви вже реалізували?

Основна мета ФРІ — розвивати лідерський потенціал молоді і знайомити її з громадським сектором. Ми робимо проєкти від молоді і для молоді. В основному йдеться про неформальну освіту або культурно-мистецькі проєкти, тобто те, що може допомогти нам формувати країну свідомих громадян і поширювати проукраїнські ідеї. З таких проєктів ми створили і провели 4-5 листопада минулого року інноваційно-неформальну школу активістів — дводенний офлайн-захід на понад 20 людей, де ми розповідали про громадську діяльність та як розвиватись у цій сфері.


Інноваційна Школа Активіста

19 листопада в нас був вечір пам'яті активіста, ФРІшника Сергія Молчанова який захищав Україну з перших місяців повномасштабного вторгнення і загинув 11 жовтня 2023 під Кремінною.


Вечір пам’яті Сергія Молчанова

2 грудня ми традиційно організували вечорниці — захід про українські традиції, де даємо змогу учасникам прожити цей досвід. Вечорниці стали першим офлайн-проєктом ФРІ Харків 2022 року, а минулоріч ми втілили цей проєкт тричі, зібравши понад сотню учасників.


«Слобожанські вечорниці»


Ваша організація є волонтерською, а чи отримуєте ви фінансову підтримку ззовні?

Фішка ФРІ у тому, що ми абсолютно незалежні від будь-якого впливу влади, бізнесу, політичних партій. Ми існуємо за рахунок членських і благодійних внесків. Іноді звертаємося до соціально-відповідального бізнесу під час планування та організації заходів, це може бути, наприклад, фандрейзинг їжі, подарунків. Іноземні гранти ми залучаємо дуже рідко й лише на всеукраїнському рівні (наприклад, на оновлення інвентарю перед таборовим сезоном), локальні ж осередки ФРІ не працюють з грантами.

ФРІ існують не лише у Харкові. Як ви взаємодієте з іншими осередками?

Наші осередки не є автономними, ми пов'язані між собою та діємо гуртом. У нас, наприклад, є Сенат, до якого входять представники всіх осередків, вони впроваджують важливі рішення на рівні організації. Про спільну роботу розповім на прикладі нашого найбільшого формату — табору.


Засідання Сенату

ФРІ-табір — це кількаденний (від 5 до 8 днів) освітній літній проєкт, де наскрізно проходить певна тема, як-от лідерство чи секс-просвіта. Понад 60 учасників упродовж декількох днів опрацьовують цю тему, проводять час разом, відвідують розважальні заходи. Такий формат складно організувати одному осередку, тому об'єднуються кілька. Ще один приклад — форум, де задіяні люди з різних ФРІ-осередків. Бувають і колаборації з окремими осередками. Тобто ми створюємо або всеукраїнські проєкти, або на кілька міст.


Табір «Крок до лідерства»


Як ти потрапила до організації? У чому полягають твої обов'язки?

Я прийшла в осередок навесні 2022 року. Тоді я тільки починала свій перехід з російської на українську мову. Мені не вистачало україномовного середовища. Я побачила у соціальних мережах студради Каразінського університету мовний клуб від ФРІ Харків і зареєструвалась. Тоді я відчувала, що роблю недостатньо для перемоги, тому вирішила спробувати себе у ФРІ: пройшла співбесіду, менторське навчання, далі кандидатський термін. У серпні я отримала членство у ФРІ Харків і поїхала на ФРІ-табір «Крок до лідерства». Я провела там шість класних днів, а потім почалися інші проєкти. За півроку я стала членкинею Правління, вже сама долучалася до організаційних команд великих проєктів та ФРІ-таборів.

Що думаєш щодо перспектив розвитку волонтерства серед свідомої молоді? Наскільки цей феномен розповсюджений серед нашого покоління?

Нині дуже багато людей волонтерять самостійно, до нас приходить багато кандидатів. Тобто я вважаю, що молодь активна і вона готова працювати, допомагати, організовувати власні проєкти та допомагати ЗСУ зборами.

Чи змінила тебе участь у ФРІ? Що ця організація може дати молоді?

Так, кардинально змінила, зокрема посилила мої лідерські та менеджерські навички. Наприклад, у ФРІ я почала займатися комунікаціями, і цей досвід можу вже вказувати в резюме. І, звісно, я б радила молоді вступати до ФРІ, бо, по-перше, це всеукраїнське ком'юніті однодумців; по-друге, тут можна розвинути навички, необхідні для майбутньої професії; по-третє, кожен і кожна матиме змогу змінювати світ на краще; і насамкінець — втілюючи свої проєкти, можна залишатися абсолютно незалежними.


ФРІ Харків у соціальних мережах: Instagram Facebook Telegram


ФРІ у соціальних мережах:


Авторка статті — Наталя Рябкіна


bottom of page