top of page

Дискримінація та молодь, яка намагається їй протидіяти

Думаю, ніхто не буде заперечувати, якщо я скажу, що гендерна нерівність — гостре суспільне питання. Існує багато шляхів та підходів для розв’язання цієї проблеми: через інформаційні компанії, освітні проєкти, законотворчість тощо. Звісно свій значний вклад у це роблять державні проєкти, але, на мою думку, не менш важливими, та навіть у деяких випадках більш впливовими через свою безпосередню наближеність до аудиторії та розуміння локального контексту, є діяльність приватних ініціатив. Цей текст присвячено нещодавно утвореним молодіжним ініціативам, що працюють з однією темою, але по-різному.


RECORD UP – молодіжний проєкт, що являє собою інформаційну платформу в інстаграмі та розповідає про дискримінацію (не лише за ознакою статі). Створений групою дівчат-старшокласниць з різних міст України, яких об’єднує одна ціль – говорити про те, що у суспільстві часто замовчується. Проєкт є спільнотою боротьби за рівність людей у суспільстві. RECORD UP висвітлює свої думки у вигляді блогу в інстаграмі, а також телеграм каналу. Інколи проводять офлайн та онлайн лекції на різні теми, наприклад дискримінація (discriminatiOFF)... Мені сильно імпонує, що дівчата висвітлюють теми сексизму, фемінізму, расизму, бодипозитиву тощо доступною зрозумілою мовою.


Молодіжний проєкт динамічно розвивається. Зараз вони працюють над створенням «qRECORD», що спрямований на те, щоб показати важливість усунення проблеми дискримінації та сформувати об’єктивну думку людей з цієї теми. Проєкт буде реалізований у вигляді стендів з к'юар–кодами у парку в центрі Києва, також автори планують зробити до них офлайн-квести.


НЕ МОВЧИ — комікс про фемінізм, що стосується не тільки жінок, а й чоловіків. Домашнє насилля, інклюзія, вуличні домагання тощо — це теми що, підіймаються дівчатами у межах коміксу. Персонажі коміксу не лише справляють візуальне враження на читача, але й доносять критично важливу інформацію до нього. Історія створення коміксу почалася зі знайомства дівчат–юристок у найтяжчі періоди їхнього життя — під час дна аб’юзивних стосунків. Саме їхні життєві історії стали поштовхом для того, щоб почати розповідати людям про проблеми, з якими стикаються жінки. Дуже раджу прочитати комікс, адже авторки просто та цікаво у незвичайній формі розповідають інформацію, яку повинен знати кожен, наприклад: що робити з аб’юзивними стосунками, як ідентифікувати дискримінацію та як з нею взаємодіяти.


Поліна та Маша створили проєкт «Феміністична література» у 2020 році у феменкемпі [Феменкемп – табір для дівчат 17–23 років у Карпатах, де під час з'їзду вони обговорюють основні теми пов’язані з фемінізмом. Проєкт реалізується вже 4 роки поспіль за підтримки ГО “Вісь” — відвід ред.].


Основою свого проєкту вони зробили розповсюдження інформації про фемінізм, гендерну нерівність і дотичні теми через книжки. Після презентації проєкту у кемпі вони подали заявку на грант від Українського Жіночого Фонду, який згодом виграли. На отримані кошти було проведено закупівлю книжок, що присвячені фемінізму. Нині отримати або прочитати їх можна у кав'ярні-партнері «Моя Книжкова Полиця». Важливо додати, що авторки проєкту не пишуть книжки, а лише безплатно їх розповсюджують.


Авторка статті — Юлія Туровець

bottom of page