top of page

Довга дорога до себе

Наше життя сповнене несподіванок та поворотних моментів, тож ніколи не знаєш, коли світ стане з ніг на голову, а коли — повернеться у норму. Гарантовано ми можемо визначити тільки одне: світ рухається та змінюється, а ми — закручені у вирі зустрічей, подій та життєвих пригод, — змінюємося разом з ним. Якими будуть ці зміни? Де почнуться та до чого призведуть? Насправді відгадати важко. Є речі, з якими деяким з нас ніколи не зустрітися. Є досвід, який призначено саме для нас. І де як не у кіно можна побачити всю можливу палітру змін. Тож — 5 фільмів про зміни у собі, своїх цінностях та поглядах на світ


«Завжди кажи “Так”»


Навряд чи вам не знайомий цей класичний комедійний фільм з Джимом Кері у головній ролі. Історія його героя — відлюдкуватого Карла Аллена, — наочно ілюструє, як сильно може змінитися наше життя, навіть якщо шлях до цих змін розпочинається з позбавлення від звички на все казати «ні». І чим більше «так» стає у житті головного героя, тим більше потрібних йому та довгоочікуваних перетворень він бачить та відчуває. А найголовніше — це перетворення у його власному світогляді.


«Прихована краса»


На жаль, як вже зазначалося вище, зміни, що відбуваються у нашому життя, не завжди проходять під знаком «+». Люди знаходять один одного і втрачають, народжуються і помирають, надихаються й вигорають — це безперервний circle of life. У житті головного героя стрічки, Говарда Інлета (Вілл Сміт), починається депресивний епізод після трагічної загибелі доньки. Відмовляючись визнавати те, як змінився його світ, Говард втрачає цікавість до реальності та всього, що її наповнює. Фільм розповідає сумну, трохи життєву та зовсім трохи казкову історію про те, як люди справляються зі своїми життєвими драмами. Адже, не зважаючи на трагічні епізоди, життя продовжується.


«1+1» (або «Недоторкані»)


У головних ролях — горе-доглядальника Дріса та паралізованого багатія Філіпа — знялися Омар Сі та Франсуа Клюзе. Це історія про зіштовхнення двох світів: порядку та хаосу, умовностей та свободи. Для звиклого до розкоші та усталеного образу життя Філіпа його новий помічник та, згодом, близький товариш Дріс Бассарі стає втіленням пригодницього духу та нагадуванням про те, що життя не зупиняється на аварії чи інших незгодах. Дріс підбурює нового друга рухатися далі, та й сам знаходить для себе новий шлях у світле майбутнє. Так, за класикою жанру, випадкові зустрічі стають точкою відліку для поворотних змін у життях героїв.


«Переваги скромників» 


Це, мабуть, один з найкращих фільмів у своєму жанрі. Історія про складний, сповнений незрозумілостей та змін, але все ж таки цікавий період дорослішання. Хоча здається, що сюжет фільму досить класичний для типової підліткової драми, проте глядачам «Переваги скромників» сподобалися винятковою щирістю у характерах героїв та важливістю тем, які підіймаються протягом історії. Бо це вже не тільки перехідний вік, перше кохання, наркотики — проблеми, зображені на екрані, глибші й цілком знайомі глядачам. Протягом фільму першокурсник Чарлі Келмекіс дорослішає на наших очах, змінює погляди на життя, відкриває для себе багато нових істин та продовжує шукати відповіді, готовий до змін у собі та навколишньому світі.


«Список останніх бажань»


На відміну від попереднього фільму, в центрі цієї історії — герої дорослі чоловіки, яким до того ж ставлять однаковий діагноз: рак легенів. Лікарський вердикт простий та жорстокий: жити автомеханіку Чемберсу та мільярдеру Коулу лишилося від пів року до року. І цей час чоловіки вирішують не витрачати дарма: вони складають список останніх бажань та вирушають їх втілювати. І хоча деякі бажання виявляються ну зовсім шаленими, а деякі — відверто гумористичні, проте ця історія нагадує нам, що для того, щоб змінити щось у своєму житті, не треба чекати останньої миті — можна почати реалізовувати свої мрії просто зараз.


Ось такою невеликою, але досить затишною вийшла добірка. Кіно — як призма, через яку можемо побачити нові грані життя, має ще багацько прикладів змінюючих, змінотворчих та змінонадихаючих стрічок. А які подібні фільми любите ви?


Авторка статті — Марія Богатікова

bottom of page